Header disclaimer text
Kun beregnet for helsepersonell
En podkastserie om atrieflimmer - diagnostisering, behandling og oppfølging av pasienter med atrieflimmer
En podkastserie for deg som vil vite mer om ulike aspekter ved atrieflimmer, alt fra diagnostisering, EKG, screening, behandling og oppfølging av pasienter med atrieflimmer - alt basert på ESC AF guidlines.
I studio sitter Dr. Edvard Liljedahl Sandberg og Torstein Eiken fra Pfizer - hvor de også har med seg gjester i noen av episodene.
Dr. Edvard Liljedahl Sandberg og Torstein Eiken fra Pfizer snakker om:
(12 min)
Skal en pasient med nyoppdaget atrieflimmer legges inn på sykehus? Hjertebank og tungpust kan oppleves skremmende for mange pasienter. Hvordan håndtere engstelige og redde pasienter med et hjerte som «løper løpsk»? Hva sier retningslinjene? Vi skal i denne episoden se på ESC guidlines for AF og gå gjennom ESC’s ABC for atrieflimmer. Antikoagulasjon og frekvensregulering.
(20 min)
I denne episoden går vi videre i atrieflimmerens ABC og tar for oss slagrisiko og blødningsrisiko.
Hvordan beregne pasientens årlige slagrisiko? Hvem skal antikoaguleres? Hvordan involvere pasenter i behandlingen? Hvordan optimalisere og redusere risikoen for blødninger hos pasienter på antikoagulasjon? Underbehandler vi de eldste pasientene med tanke på antikoagulasjon i frykt for blødninger og falltendenser? (21 min)
01:37 – disclaimer: Pasienter med kunstige hjerteklaffer. Sikkerhet og effekt av Eliquis er ikke undersøkt hos pasienter med kunstige hjerteklaffer (mekaniske og biologiske), med eller uten atrieflimmer. Bruk av Eliquis er derfor ikke anbefalt ved denne tilstanden. Eliquis preparatomtale (SPC), pkt 4,4.)
Gjest i studio er spesialist i allmnnmedisin og overlege AFR, SSHF Gabrielle Danielsen.
(31 min)
Gjest i studio er spesialist i allmennmedisin/ overlege AFR, SSHF Gabrielle Danielsen.
Tar vi mange nok EKG og kan vi stole på den automatiske tolkningen maskinene gir?
Hva er indikasjon for å ta EKG? Kommunikasjon om EKG mellom fastlegen og speisialist- hva forventes? Hva bør man kunne se på EKG? Algoritmer for tolkning.
(20 min)
Gjest i studio er kardiolog og seksjonsoverlege ved hjerteavdelingen Sørlandets Sykehus Arendal, Jarle Jortveit.
1 av 3 vil i løpet av livet utvikle atrieflimmer, og atrieflimmer er den vanligste hjerterytmeforstyrrelsen. Man antar at 50 000 nordmenn går med en udiagnostisert atrieflimmer. Åtte hjerneslag hver dag tilskrives atrieflimmer. Leter vi hos de riktige pasientene? Hvilke retningslinjer gjelder for screening? Hvordan gjøre screening i praksis?
(17 min)
Dagens gjest er professor Rune Fensli fra Universitetet i Agder.
Vi kommer blant annet inn på kunstig intelligens i forhold til diagnostikk av atriflimmer.
(30 min)
En podkastserie for deg som vil vite mer om ulike aspekter ved atrieflimmer, alt fra diagnostisering, EKG, screening, behandling og oppfølging av pasienter med atrieflimmer - alt basert på ESC- guidelines.
Atrieflimmer er den vanligste hjerterytmeforstyrrelsen hos voksne og vi antar at over 150 000 nordmenn har tilstanden. De fleste klinikere vil møte atrieflimmer i en eller annen form. Vi ønsker i denne podcast-serien å sette fokus på ulike aspekter ved atrieflimmer, alt fra diagnostisering, EKG, screening, behandling og oppfølging av pasienter med atrieflimmer- alt basert på ESC-guidelines.
I studio sitter Dr. Edvard Liljedahl Sandberg og Torstein Eiken.
Edvard jobber på Hjerteavdelingen ved Sørlandets Sykehus Arendal og er fra våren 2021 PhD stipendiat med ansvar for bla. www.afstudien.no. Dette er en norsk screningstudien for atrieflimmer.
Torstein er utdannet fysioterapeut, men har siden 2001 jobbet i Pfizer med mange ulike terapiområder, hvorav de siste 10 årene med antikoagulasjon.
Eliquis® (Apiksaban)
Utleveringsgruppe: C, Reseptbelagt legemiddel.
Indikasjoner:
Ved forebygging av slag og systemisk emboli hos voksne med atrieflimmer
ELIQUIS (apiksaban) tabletter til forebygging av slag og systemisk embolisme hos voksne pasienter med ikke-valvulær atrieflimmer (NVAF) med én eller flere risikofaktorer slik som tidligere slag eller transitorisk iskemisk anfall (TIA), alder ≥ 75 år, hypertensjon, diabetes mellitus, symptomatisk hjertesvikt (NYHA klasse ≥ II).
Dosering og administrasjonsform:
Anbefalt dosering er 5 mg tatt to ganger daglig. Dosereduksjon til 2.5 mg to ganger daglig for pasienter med spesielle kriterier, se preparatomtale for fullstendig informasjon.
Vanligste bivirkninger:
Vanlige bivirkninger er økt blødningsforekomst.
Pasienten bør følges nøye med tanke på tegn til blødning, som kontusjonsblødning, neseblødning og hematom.
Alvorlige bivirkninger:
Alvorlige blødninger som hjerneblødning og abdominal blødning er definert som mindre vanlige bivirkninger
Kontraindikasjoner:
Overfølsomhet for innholdsstoffene. Aktiv, klinisk signifikant blødning. Leversykdom assosiert med koagulopati og klinisk relevant blødningsrisiko. Lesjoner eller tilstand som vurderes som signifikant risikofaktor for alvorlige blødninger. Samtidig behandling med andre antikoagulantia, unntatt under spesifikke forhold rundt bytte av antikoagulantbehandling, når UHF er gitt ved doser som gjør det nødvendig å opprettholde et åpent sentralvenøst eller arterielt kateter eller når UFH er gitt under kateterablasjon for atrieflimmer.
Viktig sikkerhetsinformasjon ved bruk av ELIQUIS til pasienter med AF:
Interaksjoner:
Hemmere av CYP3A4 og P-gp: Samtidig bruk av preparater som er sterke hemmere av både CYP3A4 og P-gp, som azolantimykotika (f.eks. ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol og posakonazol) og hiv-proteasehemmer (f.eks. ritonavir) anbefales ikke
Pakninger, priser:
Eliquis 2.5 mg: 20 stk. (blister) kr 282,70, 168 stk. (blister) kr 2096,60.
Eliquis 5 mg: 28 stk. (blister) kr 381,80, 168 stk. (blister) kr 2096,60.
Refusjon:
Refusjon 2B01A F02 og refusjonskoder: Apiksaban 2.5 mg og 5 mg.
ICPC: K79 | ATRIEFLIMMER/FLUTTER |
ICD: I48 | ATRIEFLIMMER/ ATRIEFLUTTER |
Vilkår: Ingen spesifisert
For fullstendig informasjon, se ELIQUIS preparatomtale.
Referanser:
Ep. 1: PP-ELI-NOR-1696. Ep. 2: PP-ELI-NOR-1652. Ep. 3: PP-ELI-NR-1653. Ep. 4: PP-ELI-NOR-1654. Ep. 5: PP-ELI-NOR-1704, Ep. 6: PP-ELI-NOR-1712, Ep. 7: PP-INT-NOR-0037.
PP-ELI-NOR-2319 | Utarbeidet 11.2023
Episode 6: Bør vi lete etter atrieflimmer?
Episode 7 - Kunstig intelligens og diagnostikk av atrieflimmer (30 min)